Opis razvoja Fonda za zaštitu ptica grabljivica


Institut za bioloska istrazivanja "Siniša Stankovic" je 1986. godine pokrenuo program demografskih istrazivanja beloglavog supa u Hercegovini i Srbiji. I pored zakonskih zastita ptica i stanista gnezdjenja, brojnost belogalavog supa je naglo opadala. Veliki broj trovanja i uznemiravanja usled gradjanskog rata na Balkanu pretio je da potpuno suzbije beloglavog supa. Samo 10 mladunaca je poletelo 1992. na Dinarskim planinama Centralnog Balkana.

Da bi se zaustavilo dalje naglo propadanje ove vrste u Srbiji i da bi se oslobodila lokalna inicijativa, grupa zaljubljenika u ove ptice zajedno sa ornitolozima osnivaju "Fond za zastitu ptica grabljivica "Beloglavi sup''' u Novoj Varosi, 11. maja 1994. godine. Fond je osnovan po ugledu na poznate organizacije FIRA, WWF, BVF.

Opšta podrška Fondu i ovoj ideji je omogucila realizaciju programa mera zaštite beloglavog supa u klisuri reke Uvac. Otvoreni su "Restorani za supove" koji su primamili preostale ptice sa ratom zahvacenih prostora Hercegovine. Obnovljena je 1995. napustena kolonija u klisuri Milesevke. Jato je procenjeno na oko 300 ptica i predstavlja nadu za opstanak ove vrsta na Balkanu. Kolonije supova koje smo sacuvali stvaraju mogucnost povratak beloglavog supa na Staru planinu u istocnoj Srbiji i Hercegovinu gde je ova vrsta iscezla u skoroj proslosti BVAP. Fond je ispunio jedan od svojih ciljeva, sup je najbezbedniji na Balkanu u Srbiji. Edukacijom lokalnog stanovnistva smanjen je lovni pritisak i postavljanje otrovnih mamaca u prirodi, sto je omogucilo nesmetani porast broja supova.

Od Fonda za zaštitu ptica grabljivica je preneo upravljanje "Rezervatom Uvac" Javnom preuzeću Rezervat Uvac, instituciji koja može da obezbedi funkcionisanje "Rezervata prirode Uvac". Ideja osnivaca Fonda povratak iščezlih vrsta je šireg značaja od lokanih okvira, razvijajuci sli?ne programe na drugim mestima i sa drugim vrstama. Ideja o povratku crnog lesinara je logo Fonda koji je 4. februara 2004. godine registrovan kao Fonda za zastitu ptica grabljivica u Beogradu. Uz pomoc ornitologa, prijatelja i zaljubljenika u ptice grabljivice, Fond je pokrenuo aktivnosti u pripremi programa naseljavanja iščezlih vrsta ptica grabljivica, nadzora ugrozenih vrsta i uvo?enje standarda u zaštiti biološke raznovrsnosti.

Ideja je dobila podršku velikog broja ljudi, što je omogucilo da se Fond za zaštitu ptica grabljivica registruje u Beogradu 4. 2. 2002. godine po Zakonu o legatima. Fond je nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi nadzorom ugroženih i naseljavanjem iščezlih vrsta ptica u Srbiji i na Balkanu. Pokrenuo je programe reprodukcije ugroženih vrsta u zarobljeništvu, organizovao Centar za prihvat ptica grabljivica i pokrenuo program reintrodukcije supa u okolini Pirota. Fond uvodi i savremene metode konzervacione biologije kao što su reprodukcija ex situ, video-klopke na hranilištima, census, markiranje, radio tracking i monitoring.