Stari znanac čest gost "Restorana Uvac"

Sve ja počelo kad je jesenas Katarina Paunović "ulovila" svojim objektivom u koloniji Uvac beloglavog supa bez leve noge, zvanog Ćopa. Sa fotografije se vidi da je rana stara i da je ptica odrasla. Ova fotografija prirodno označene ptice podstakla je čuđenje ali i skrenula nam je pažnju da pratimo noge kod ptica na hranilištu. Mora da je tu negde?

Proučavanjem materijala snimljenog na hranilištu među stotinama supova oštro oko Irene Hribšek nalazi Ćopu još od avgusta prisutnog na hranilištu. Odrasla ptica se toliko izveštila u prikrivanju svog nedostatka tako da je teško razlikovati među drugim pticama. Vešto poleće i sleće u mestu i bije se sa drugim pticama oko dominantnog položaja. Uredno se hrani i voljka joj je puna.

Tokom popisa supova 1994. zabeležili smo mladu pticu kojoj je visila leva noga, slomljena u kolenu. U to vreme besnio je rat u Bosni pa smo mislili da je tamo nastradala ili je bila uhvaćena u kljuse? U to vreme u koloniji je bilo 18 ptica i nije bilo teško pratiti ih, a noga je visila i bila uočljiva prilikom leta. Viseća noga skretala je pažnju posmatrača pa smo pticu redovno beležili od aprila sve do jula i onda je nestala. Verovatno joj je noga otpala pa je ptica postala ne uočljiva za nas. Mi smo procenili da ptica nije preživela i otpisali je. Te zime je počelo da radi hranilište i Vlada Srbije je proglasila Uvac za Specijalni Rezervat što je pomoglo Ćopi da zivi sa svojim nedostatkom.

Beloglavi sup je jedina grabljivica koja može da preživi nedostatak kanđe. Kanđe su važne jer grabljivice njima love hranu. Beloglavi sup ne lovi svoj plen pa je to možda razlog što je ova ptica preživela tolike godine bez noge. Hranilište je uvećalo šanse ovoj ptici za opstanak a verovatno je i ovisnik o javnoj kuhinji u rezervatu? Da li se gnezdi?